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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Ocidental. |
Data corrente: |
18/09/1997 |
Data da última atualização: |
31/03/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MARQUES, J. J. G. S. M.; CURI, N.; FAQUIN, V.; TEIXEIRA, W. G.; EVANGELISTA, A. R.; SANTOS, D.; CARVALHO, M. M. |
Afiliação: |
UFL; EMBRAPA-CPAA; EMBRAPA-CNPGL; UFPB.; WENCESLAU GERALDES TEIXEIRA, CPAA. |
Título: |
Limitações nutricionais para gramíneas forrageiras em cambissolo alico da microrregião Campos da Mantiqueira-MG, Brasil. 1. Produção de matéria seca e perfilhamento. |
Ano de publicação: |
1995 |
Fonte/Imprenta: |
Pasturas Tropicales, Cali, v. 17, n. 3, p. 12-16, 1995. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Visando o melhoramento de pastagens atraves da introducao de especies exoticas, este trabalho teve por objetivo determinar os nutrientes limitantes para o cultivo das gramineas Brachiaria brizantha cv. Marandu e Andropogon gayanus cv. Planaltina em cambissolo representativo da zona da microrregiao Campos da Mantiqueira-MG. No periodo de cultivo experimental, o solo apresentou-se deficiente em N e P ao andropogon e em N, P e K ao braquiarao, sendo que nesta especie ocorreram tambem limitacoes em Ca e S, com a sucessao dos cortes. Os resultados mostraram a necessidade de adubacoes com esses nutrientes para o estabelecimento e producao das forrageiras. O estabelecimento mais rapido e a maior producao de MS do braquiarao devem ser condiderados quando da escolha daforrageira a ser introduzida na area estudada, embora seja imprescindivel a confirmacao dessas tendencias no campo. |
Palavras-Chave: |
Brasil; Casa de vegetacao; Dry matter; Growth; Minas Gerais. |
Thesagro: |
Andropogon Gayanus; Brachiaria Brizantha; Matéria Seca; Nutriente; Perfilhação. |
Thesaurus Nal: |
greenhouses; nutrients. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/114727/1/Vol17-rev3-ano95-art3.pdf
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Marc: |
LEADER 01872naa a2200337 a 4500 001 1667509 005 2022-03-31 008 1995 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMARQUES, J. J. G. S. M. 245 $aLimitações nutricionais para gramíneas forrageiras em cambissolo alico da microrregião Campos da Mantiqueira-MG, Brasil. 1. Produção de matéria seca e perfilhamento. 260 $c1995 520 $aVisando o melhoramento de pastagens atraves da introducao de especies exoticas, este trabalho teve por objetivo determinar os nutrientes limitantes para o cultivo das gramineas Brachiaria brizantha cv. Marandu e Andropogon gayanus cv. Planaltina em cambissolo representativo da zona da microrregiao Campos da Mantiqueira-MG. No periodo de cultivo experimental, o solo apresentou-se deficiente em N e P ao andropogon e em N, P e K ao braquiarao, sendo que nesta especie ocorreram tambem limitacoes em Ca e S, com a sucessao dos cortes. Os resultados mostraram a necessidade de adubacoes com esses nutrientes para o estabelecimento e producao das forrageiras. O estabelecimento mais rapido e a maior producao de MS do braquiarao devem ser condiderados quando da escolha daforrageira a ser introduzida na area estudada, embora seja imprescindivel a confirmacao dessas tendencias no campo. 650 $agreenhouses 650 $anutrients 650 $aAndropogon Gayanus 650 $aBrachiaria Brizantha 650 $aMatéria Seca 650 $aNutriente 650 $aPerfilhação 653 $aBrasil 653 $aCasa de vegetacao 653 $aDry matter 653 $aGrowth 653 $aMinas Gerais 700 1 $aCURI, N. 700 1 $aFAQUIN, V. 700 1 $aTEIXEIRA, W. G. 700 1 $aEVANGELISTA, A. R. 700 1 $aSANTOS, D. 700 1 $aCARVALHO, M. M. 773 $tPasturas Tropicales, Cali$gv. 17, n. 3, p. 12-16, 1995.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
16/12/2020 |
Data da última atualização: |
16/12/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
COLOMBO, R. C.; ROBERTO, S. R.; CRUZ, M. A. da; CARVALHO, D. U. de; YAMAMOTO, L. Y.; NIXDORF, S. L.; PEREZ-NAVARRO, J.; GÓMEZ-ALONSO, S.; SHAHAB, M.; AHMED, S.; GONÇALVES, L. S. A.; SOUZA, R. T. de; HERMOSÍN-GUTIÉRREZ, I. |
Afiliação: |
RONAN CARLOS COLOMBO, Department of Agricultural Science, Federal University of Technology - Parana, 85601-970 Francisco Beltr ?ao, PR, Brazil; SERGIO RUFFO ROBERTO, Agricultural Research Center, Londrina State University, 86057-970 Londrina, PR, Brazi; MARIA APARECIDA DA CRUZ, Agricultural Research Center, Londrina State University, 86057-970 Londrina, PR, Brazi; DEIVED UILIAN DE CARVALHO, Agricultural Research Center, Londrina State University, 86057-970 Londrina, PR, Brazil; LILIAN YUKARI YAMAMOTO, Department of Agricultural Science, Federal University of Technology - Parana, 85892-000 Santa Helena, PR, Brazil; SUZANA LUCY NIXDORF, Development of Instrumentation and Analytical Automation Laboratory, Department of Chemistry, Londrina State University, 86057-970 Londrina, PR, Brazil; JOSE PEREZ-NAVARRO, Instituto Regional de Investigaci ?on Científica Aplicada, Universidad de Castilla-La Mancha, Av. Camilo Jos ?e Cela s/n, 13071 Ciudad Real, Spain; SEGIO GÓMEZ-ALONSO, Instituto Regional de Investigaci ?on Científica Aplicada, Universidad de Castilla-La Mancha, Av. Camilo Jos ?e Cela s/n, 13071 Ciudad Real, Spain; MUHAMMAD SHAHAB, Agricultural Research Center, Londrina State University, 86057-970 Londrina, PR, Brazil; SAEED AHMED, Agricultural Research Center, Londrina State University, 86057-970 Londrina, PR, Brazil; LEANDRO SIMÕES AZEREDO GONÇALVES, Agricultural Research Center, Londrina State University, 86057-970 Londrina, PR, Brazil; REGINALDO TEODORO DE SOUZA, CNPUV; ISIDRO HERMOSÍN-GUTIÉRREZ, Department of Agricultural Science, Federal University of Technology - Parana, 85601-970 Francisco Beltr ?ao, PR, Brazil. |
Título: |
Characterization of the phenolic ripening development of "BRS Vitoria" seedless table grapes using HPLC-DAD-ESI-MS/MS. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Food Composition and Analysis, v. 95, n. 103693, p. 1-13, 2020. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Determining the harvest date of table grapes is very important to achieve high-quality bunches with adequate soluble solids content, low titratable acidity, and high concentrations of polyphenols. Table grape consumption has increased worldwide due to its phenolic compound content and its beneficial effects on human health. Thus, this study aimed to characterize the phenolic ripening of ?BRS Vitoria? seedless table grapes at different ripening stages using HPLC?DAD?ESI-MS/MS. For this purpose, a trial was carried out during 2016 in a commercial vineyard of ?BRS Vitoria? seedless grape located in Marialva, state of Parana (Southern Brazil). Berry samples were assessed weekly, starting at v ́eraison until full ripeness. At each ripening stage, the berries were analyzed to determine their physicochemical characteristics and polyphenolic profile. It was observed that ?BRS Vitoria? grapes can be harvested approximately 28 days after v ́eraison, when the berries reach soluble solids content higher than 15◦Brix and low titratable acidity. The grapes presented a typical anthocyanin profile of hybrid grapes, composed of 3-glucoside and 3,5-diglucoside derivatives. In addition, pelargonidin traces were also observed, and this aglycone is rarely detected in grapes. The total anthocyanin concentration, as malvidin-3,5- diglucoside equivalents, is close to 596.9 mg kg |
Palavras-Chave: |
Anthocyanin; Hybrid grapes; Maturation; Polyphenolic profile. |
Thesaurus NAL: |
Flavonoids; Harvest date. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/219283/1/1-s2.0-S0889157520313983-main.pdf
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Marc: |
LEADER 02402naa a2200337 a 4500 001 2128232 005 2020-12-16 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCOLOMBO, R. C. 245 $aCharacterization of the phenolic ripening development of "BRS Vitoria" seedless table grapes using HPLC-DAD-ESI-MS/MS.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aDetermining the harvest date of table grapes is very important to achieve high-quality bunches with adequate soluble solids content, low titratable acidity, and high concentrations of polyphenols. Table grape consumption has increased worldwide due to its phenolic compound content and its beneficial effects on human health. Thus, this study aimed to characterize the phenolic ripening of ?BRS Vitoria? seedless table grapes at different ripening stages using HPLC?DAD?ESI-MS/MS. For this purpose, a trial was carried out during 2016 in a commercial vineyard of ?BRS Vitoria? seedless grape located in Marialva, state of Parana (Southern Brazil). Berry samples were assessed weekly, starting at v ́eraison until full ripeness. At each ripening stage, the berries were analyzed to determine their physicochemical characteristics and polyphenolic profile. It was observed that ?BRS Vitoria? grapes can be harvested approximately 28 days after v ́eraison, when the berries reach soluble solids content higher than 15◦Brix and low titratable acidity. The grapes presented a typical anthocyanin profile of hybrid grapes, composed of 3-glucoside and 3,5-diglucoside derivatives. In addition, pelargonidin traces were also observed, and this aglycone is rarely detected in grapes. The total anthocyanin concentration, as malvidin-3,5- diglucoside equivalents, is close to 596.9 mg kg 650 $aFlavonoids 650 $aHarvest date 653 $aAnthocyanin 653 $aHybrid grapes 653 $aMaturation 653 $aPolyphenolic profile 700 1 $aROBERTO, S. R. 700 1 $aCRUZ, M. A. da 700 1 $aCARVALHO, D. U. de 700 1 $aYAMAMOTO, L. Y. 700 1 $aNIXDORF, S. L. 700 1 $aPEREZ-NAVARRO, J. 700 1 $aGÓMEZ-ALONSO, S. 700 1 $aSHAHAB, M. 700 1 $aAHMED, S. 700 1 $aGONÇALVES, L. S. A. 700 1 $aSOUZA, R. T. de 700 1 $aHERMOSÍN-GUTIÉRREZ, I. 773 $tJournal of Food Composition and Analysis$gv. 95, n. 103693, p. 1-13, 2020.
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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